Social media is een verzamelnaam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen. Voorbeelden zijn Facebook, WhatsApp, YouTube, Linkedin en Twitter

Social media zijn erg belangrijk voor de jeugd. Het is hun communicatiemiddel, ze kunnen zich op een creatieve wijze uitdrukken en ontwikkelen zo een eigen identiteit. Omgaan met sociale media leert jongeren op een speelse wijze omspringen met media. Bovendien werken ze op deze manier aan computer- en media vaardigheden die ze nodig hebben in hun opleiding, hun werk en hun sociale leven.

kinderen social media

Begeleiding van kinderen en jongeren door docenten, ouders, jeugdwerkers en andere opvoeders bij het ontdekken en gebruiken van social media is belangrijk. Zij hebben een belangrijke taak om jongeren mediawijs te maken. Lees hier meer over het aanbod van Effectcom.

Online veiligheid

Kinderen lijken al op jonge leeftijd goed overweg te kunnen met de computer, tablet en smartphone. Ouders hebben ten onrechte het idee dat de kinderen op al heel jong heel wijs zijn op dit gebied. Ze zijn daar vanaf ongeveer 10 jaar met enige regelmaat actief op sociale media. Wanneer kinderen zonder dan enige aangeleerde vaardigheden online interactief bezig gaan, gaat het helaas vaak mis.

Digitale opvoeding

Een stuk digitale opvoeding van kinderen op jonge leeftijd is erg belangrijk voor hun online veiligheid. De gevaren van internet en de zwarte kanten van sociale media zijn voor een kind nog moeilijk te bevatten. Laat staan dat ze zelf de juiste weg hierin vinden. Digitale opvoeding bevat een scala aan te verwerven online competenties. Van het beschermen van je profiel en foto's tot het verstandig omgaan met digitale verleidingen en laagdrempelige communicatieplatforms. 

Fase 1: social gaming

Bij social gaming draait om het communiceren met medespelers tijdens het spelen van een online game zoals Minecraft, Habbo Hotel, Farmville en World of Warcraft. Er kan vaak onderling gechat worden, met andere (ook internationale!) spelers. De rol van de webcam zal ook een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen het gamen. Zowel het voorkomen van chatten met vreemden als via de webcam zijn belangrijke punten van aandacht bij de jonge gamers.

Bekijk de video: waar is Chris?

De gevaren van sociale media

- Sexting

Sexting is een combinatie van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘texting’ . Sexting is het verzenden of ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten door middel van een mobiele telefoon of via de sociale media. De risico’s van sexting zijn letterlijk grenzeloos. Als sexting beelden door anderen verspreid worden zijn het leed en de gevolgen niet te overzien.

Bekijk hier een video over sexting

- Grooming

Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene via sociale media, chat, sms of e-mail contact legt met een minderjarige, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen of kinderpornografische afbeeldingen te produceren. Een volwassene kan zich voordoen als minderjarige om contact met het kind te krijgen, maar dit gebeurt niet altijd. 

- Verslaving

Een ander gevaar van sociale media is dat het een verslavend effect heeft. Iets wat je vast niet ontgaan zal zijn! Kijk maar eens hoeveel mensen het tegenwoordig doodgewoon vinden om tijdens een etentje hun Facebook-status bij te werken. De vraag is wanneer er echt sprake van een verslaving is. Je komt in elk geval in de gevarenzone wanneer je:

  • geen controle meer hebt over de tijd die je op social media doorbrengt
  • je angstige gevoelens krijgt als je geen bereik heb
  • last hebt van toenemende concentratieproblemen
  • je een telefoongeluiden hoort die er niet zijn
  • je je gedrag niet kunt veranderen
  • je je school, werk of tijd met familie en vrienden steeds minder belangrijk vindt

Bekijk de video: jongeren en sociale media

Nieuwsgierig hoe ik je kan helpen op dit gebied? Neem gerust even contact op met joke@effectcom.nl of kijk eerst hier bij het aanbod.